BLOG 6: De eerste stapjes

Gepubliceerd op 10 oktober 2020 om 14:00

De afgelopen tijd heb ik mij bezig gehouden met video’s kijken en heb ik over Premiere Pro een aantal tutorials gevolgd. De kennis die ik hiermee heb opgedaan, heb ik vervolgens toegepast door een aantal clips te bewerken. Benieuwd wat ik geleerd en heb gedaan? Lees dan snel verder!

 

YouTube video’s en Webinars

Het was dan nu eindelijk tijd om mij verder te gaan verdiepen in Premiere Pro. Ik opende YouTube en ging aan de slag. Ik wist natuurlijk al langer dat ik met dit onderwerp bezig wilde gaan, dus ik had al eerder een afspeellijst gemaakt en daarop video’s verzameld. Benieuwd naar welke video’s/Webinars ik heb gekeken? Onderaan deze blog, heb ik ze voor je op een rijtje gezet. In deze blog zal ik je meenemen in wat ik geleerd heb tijdens het kijken van al deze video's.

 

Workflow

Voordat ik begin, eerst twee tips om efficiënt te werk te gaan in Premiere Pro.

 

Tip 1: houd het netjes

Houdt bestanden geordend op datum en onderwerp op je pc. Maak daarnaast een projectmap aan op je pc, waarin alle bestanden van het project terug te vinden zijn. Op deze manier heb je alle bestanden bij elkaar. Daarnaast kun je gemakkelijk de hele map in 1 keer in Premiere slepen (drag & drop) en kun je meteen beginnen met editen.

 

Tip 2: geef bestanden een kleurtje

In Premiere Pro kun je bestanden verschillende kleurtjes geven op je tijdlijn. Op deze manier kan je verschillende (beeld)materialen van elkaar onderscheiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan droneshots of muziek.

 

Beginnen in Premiere Pro

Oké, nu ga ik dan echt beginnen, ik opende Premiere Pro, klikte op new project, browsede door mijn bestanden en klikte op mijn aangemaakte projectmap. Ik selecteerde de bestanden die ik wilde gebruiken en ging aan de slag. Tip! Als je onderaan bij media browser icon view aanklikt krijg je een preview te zien van je bestanden i.p.v. alleen de bestandsnaam.

 

Er zijn twee manieren om te starten.

Manier 1: als je met je rechter muisknop op een clip in de media browser klikt en vervolgens op new sequence* from clip klikt, kun je een sequence aanmaken. Hierdoor komt er automatisch een tijdlijn met de instellingen van deze clip en kun je meteen beginnen. Je kunt de sequence vervolgens een nieuwe naam geven. Tip! Maak een assets sequence bestaande uit settings die je vaker gebruikt. Zo hoef je niet elke keer alles opnieuw in te stellen. Dit is bijvoorbeeld handig voor vlogs.

 

Manier 2: als je linksbovenin het scherm, vervolgens op file en daarna op new sequence klikt,  dan komt er een nieuwe sequence in je scherm te staan. Kies voor het mapje ARRI en kies de gewenste resolutie en het aantal fps (frames per second) die je wilt gaan gebruiken. De meest gebruikte is 1080p, 23.976.  Je kunt hierbij ook de frame size van de video aanpassen.

*Sequence is een serie van clips dat achter elkaar aan afspeelt met speciale effecten en sound(design).

 

Adjustment layer

Om sneller te kunnen editen, kwam ik erachter dat  je een adjustment layer kunt toevoegen. Heb je een aantal clips die je hetzelfde effect of die je dezelfde colour grading wil geven? Dan kun je gebruik maken van deze adjustment layer. Deze zorgt er namelijk voor dat alle clips, die onder deze laag vallen, dezelfde effecten krijgen. Hierdoor hoef je niet voor elke clip apart hetzelfde effect toe te voegen. Hoe voeg je deze toe? Klik op de page icon met de ezeloor (te vinden in de media browser) en klik op adjustment layer.

 

Frame rate aanpassen

Uit onderzoek is gebleken dat 23.976 het dichtstbij zit van het menselijk oog. Daarom wordt er vaak gefilmd in 24 fps. Als je bijvoorbeeld slowmotion wilt hebben in je video kun je bijvoorbeeld filmen in 60 fps of 120 fps (hoe hoger hoe beter). Als je dit vervolgens langzamer wilt maken, zal je het aantal fps moeten aanpassen naar 23.976, maar hoe doe je dat? Klik rechts op je bestand en klik vervolgens op modify -> interpret footage -> assume this frame rate en vul 23.976 in en klik op ok. Hierdoor word je bestand naar deze setting aangepast. Bestanden die je dus in 60 fps hebt geschoten worden dan automatisch slowmotion. 

 

Proxies en 4k beeldmateriaal

Als je een video schiet in 4k of zelfs hoger, dan kan het voorkomen dat Premiere Pro deze clips niet goed kan afspelen. Hier is een oplossing voor, namelijk proxies. Een proxie is een duplicatie van het beeld in een lagere resolutie om te bewerken. Wanneer je de video exporteert, wordt de resolutie weer 4k. Hoe maak je proxies aan? Ga naar toolbar -> preview window en druk op + -> toggle proxies en selecteer vervolgens de clip -> create proxies (720p) en klik vervolgens op toggle proxies.

 

Meest gebruikte manier van werken

Elke editor heeft zijn volgorde van werken, dit is uiteraard persoonlijk. Toch hebben de meeste (bijna) dezelfde manier van werken;

Stap 1: Een nieuwe sequence aanmaken

Stap 2: de clips invoegen die wilt gebruiken (maak van te voren gebruik van een shotlist)

Stap 3: selecteer de clips die je wilt gebruiken en verwijder degene die je niet gebruikt

Stap 4: build the story, voeg muziek (en evt. voice over) toe en ga op basis van de muziek verder met editen

Stap 5: indien nodig ga je vervolgens bezig met colour corecten van je beeldmateriaal en voeg je colour grading toe*

Stap 6: voeg je sounddesign toe (achtergrondgeluid en geluidseffecten)*

Stap 7: voeg je titels en graphics toe (dit kan eventueel ook in After Effects)*

Stap 8: nu is je video klaar om te exporteren!

*In een volgende blog ga ik hier verder op in.

 

Tijdens het maken van video's in Premiere Pro, probeer ik zoveel mogelijk deze volgorde aan te houden. 

Exporteren

Allright, ik heb nu een video geknipt, effecten toegevoegd, muziekje eronder en klaar, of toch niet? Nu moet de video nog geëxporteerd worden, maar hoe doe je dat? Allereerst ga je naar het begin van je timeline en markeer je het begin punt. Dit doe je door op de letter I te drukken. Houdt SHIFT ingedrukt en ga naar het einde van je timeline en druk op O. Oké, nu ga je linksbovenin je scherm door naar file -> export -> media. Bij format maak je gebruik van H.264 en bij preset maak je gebruik van Match Source – High bitrate. Nu drukken op exporteren en klaar!  Tip! Mocht je een 4k video hebben maar je wilt hem toch in 1080 hebben, vul dan i.p.v. H.264 High Quality 1080P in en klik op export.

Ook kwam ik erachter dat je een video kan exporteren, om bijvoorbeeld alvast een voorbeeld te sturen, terwijl je doorwerkt aan het bestand. Hoe doe je dat? Klik bij exporteren op queue. Hierdoor wordt de video gerenderd terwijl jij nog verder kunt met bewerken.

 

Shortcuts

Hier nog een aantal tips/shortcuts voor Premiere Pro die ik geleerd heb:

  • Vergeten een effect toe te voegen? Sleep het effect naar je bestand in het projectwindow. Via master kan je de sterkte van het effect aanpassen.
  • Wil je een clip dupliceren? Houdt ALT ingedrukt en sleep het bestand naar rechts.
  • Ben je een clip vergeten? Selecteer alle clips die verplaatst moeten worden, druk op A om alles aan de linkerkant te verplaatsen en shift A om alles aan de rechter kant te verplaatsen.
  • Wil je weten wat je keyboard shortcuts zijn of wil je ze aanpassen? Kies track select.
  • Gebruik het slotje (lock) om te voorkomen dat bijvoorbeeld cuts worden doorgevoerd in elke laag.
  • Heb je Premiere Pro per ongeluk een beetje verbouwt en wil je de ’oude’ instellingen gebruiken? Houdt ALT ingedrukt wanneer je Première opent. Op deze manier kan je het programma resetten.

 

Resultaat, wat heb ik geleerd?

Met al deze informatie ben ik aan de slag gegaan. Ik heb geoefend met een aantal tutorials van Premiere Pro. Vervolgens heb ik mijn moeder even ontvoerd en heb ik wat clips geschoten om te editen. Zie hier het resultaat -->

Ik heb ervoor gekozen om een video te bewerken, om zo te oefenen met het programma. Op deze manier ken ik het programma goed genoeg om straks aan de slag te gaan met mijn promotievideo. Als je kijkt naar mijn vorige video die ik gemaakt hebt in Premiere Pro (zie BLOG 4: Mijn eerste ervaring met Premiere Pro) zie je al dat het exporteren van de video beter is gegaan dan de vorige keer. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik het de eerste keer niet op de juiste manier heb gedaan. Daarnaast heb ik een aantal trucjes geleerd, waaronder een aantal om sneller te editen. De komende week ga ik mij verder verdiepen in het programma door te bezig te gaan met colour grading. 

 

Voor als je totaal niet nieuwsgierig bent aangelegd, klik hier voor de lijst met video's die ik gekeken heb.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.