(EXTRA BLOG) Alles wat ik (en jij) nog niet wist over LinkedIn, mijn eerste gastcollege!

Gepubliceerd op 7 oktober 2020 om 15:30

Deze week was mijn eerste gastcollege, dit keer ging het over LinkedIn. Ruim een uur lang heb ik mogen luisteren naar Ritsko van Vliet, deze man had veel te vertellen. Benieuwd wat ik van deze gastles heb opgestoken? Lees dan snel verder!

 

Afgelopen dinsdag kregen wij, tijdens coaching, een gastles van Ritsko van Vliet, ouddocent van NHL Stenden. In deze gastles vertelde hij ons alles wat wij moesten weten over het social media platform LinkedIn. Daarnaast had hij van tevoren een aantal studenten opgezocht op het platform, had daarvan een kleine steekproef genomen en vertelde zijn bevindingen daarover. Ook gaf hij een aantal tips mee, kortom zeer interessant!

 

Een oude bekende

Tijdens mijn studie in Zwolle moesten wij een LinkedIn profiel aanmaken. Deze had ik niet lang daarna alweer verwijderd, want ja, wat moest ik daar nou mee? Op dat moment zag ik het nut er niet van in, maar inmiddels is dat alweer 4/5 jaar geleden. Tijdens deze gastles kwam ik tot de conclusie dat LinkedIn toch nog wel handig van pas kan komen. Zeker als wij na onze studie op zoek gaan naar werk.  

 

Waarvoor is LinkedIn geschikt?

Ritsko vertelde aan het begin van deze les waarvoor het hebben van een LinkedIn profiel zeker handig kan zijn. Zo vertelde hij dat je via deze weg een zakelijk online netwerk kan opbouwen. Mocht je dan op zoek zijn naar werk, kan je altijd beroep doen op dit netwerk. Naast het opbouwen van een netwerk, is LinkedIn zeer geschikt voor het vinden van werk. Zo kan je gemakkelijk reageren op vacatures en zijn er veel bedrijven die via deze weg vacatures plaatsen. Kortom, ben je op zoek naar werk of ben je zzp'er? Dan is LinkedIn zeker interessant voor jou. 

 

Tips van Ritsko

Ritsko gaf ons gedurende les veel tips mee over hoe wij ons LinkedIn profiel kunnen verbeteren. Aangezien ik (nog) geen LinkedIn profiel heb, besloot ik rustig mee te luisteren. Wie weet komende deze tips in de toekomst wel van pas. Hier een kort overzichtje van de tips die Ritsko ons meegaf:

- zorg voor een compleet profiel (profielfoto, coverfoto, kopregel, duidelijke info, vaardigheden en persoonlijke URL)

- wees regelmatig actief op je profiel

- reageer actief op geplaatste vacatures die bij jouw passen

- bereid je netwerk gericht uit en voeg niet random mensen toe, alleen personen/bedrijven die relevant zijn voor jou

- maak gebruik van zoekwoorden in je profiel om goed gevonden te worden

- je profiel info is een pitch, maak het niet te lang (max. 100 woorden), gebruik zoekwoorden, maak gebruik van een call to action, beschrijf je manier van werken en omschrijf wat je voor een ander kan betekenen

- gebruik treffende beelden die laten zie wie je bent en waarvoor je staat

- verzamel aanbevelingen, niet van vrienden en familie, maar bijvoorbeeld een oude werkgever

- maak een persoonlijke URL aan, hierdoor wordt je beter gevonden

- als je mensen uitnodigt, voeg dan altijd een persoonlijk bericht toe

- laat nooit LinkedIn je e-mail contacten importen, anders krijgen zij alleen maar spam

- voeg stages, vakantiewerk of vrijwilligers werk ook toe aan je ervaringen en geef daarbij een korte toelichting

 

Wat heb ik geleerd van deze les?

Vandaag heb ik het social media platform LinkedIn beter leren kennen. Ook heb ik geleerd hoe je ervoor kan zorgen dat je een succesvol profiel hebt op LinkedIn. Momenteel zit ik erover na te denken om ook een LinkedIn profiel aan te maken. Tot ik die beslissing genomen heb, heb ik in ieder geval veel meer kennis dan ik hiervoor had over dit platform. Deze kennis zal ik dan ook zeker gaan toepassen bij het aanmaken van een profiel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.