Nu ik de basis van Adobe Premiere Pro onder controle heb, is het tijd voor een stapje verder. Deze keer heb ik mij verdiept in colour grading. Want een beetje kleur in je leven doet wonderen, toch? In deze blog laat ik zien wat ik geleerd heb over colour grading en colour correction.
Een compleet nieuwe ervaring
Na een week de basis van Premiere Pro onder controle te leren krijgen, was het nu tijd voor iets anders. Namelijk, colour grading! Voorheen, zoals ik al eerder beschreven heb, gebruikte ik Windows Movie Maker en PowerPoint om mijn video's te bewerken. Hoewel PowerPoint wel de optie heeft om video een bepaald effect te geven, was colour grading en colour correction een totaal nieuw concept voor mij. Ik vind het dan ook ontzettend tof dat ik hiermee aan de slag mag om zo mijn video's net even dat extra's te geven. De Adobe Creative Cloud is een best prijzig programma, dus het is erg fijn om via school het te kunnen aanschaffen voor een redelijke prijs.
Cursus en oefenen
Tijd om aan de slag te gaan! Ook dit keer was YouTube mijn trouwe vriend. Ik plofte lekker op de bank met een comfy trui aan en ging kijken naar video's over colour correction en colour grading. Benieuwd welke video's ik gekeken heb? Klik hier voor de afspeellijst.
Terwijl ik de video's aan het kijken was, kwam ik een video tegen van Colour Grading Central. In deze video werd verwezen naar een gratis cursus van ongeveer 60 min. Deze besloot ik te volgen om vervolgens zelf in Premiere Pro bezig te gaan met het bewerken van clips. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik op deze manier meer kon leren over colour grading.
Wil jij deze cursus ook volgen? Klik hier voor de link!

Colour grading, wat is dat eigenlijk?
Colour grading oftewel, kleurcorrectie is het proces waarbij het uiterlijk van beeldmateriaal wordt verbeterd. Diverse kenmerken van beeldmateriaal, zoals contrast, kleur, verzadiging, detail, zwartniveau en witpunt, kunnen worden verbeterd. De kunst is om tijdens het maken van het beeldmateriaal de instellingen van je camera, zoals de witbalans, van te voren goed in te stellen. Soms komt het voor dat je beeldmateriaal donkerder uitvalt dan je zou willen of dat je je witbalans niet goed hebt afgesteld. In dat geval kan in je Premiere Pro je kleurinstellingen van je clips aanpassen. Dit wordt ook wel colour correction genoemd.
Wat is dan het verschil tussen grading en correction? Colour correction is om beeldmateriaal er precies zo uit te laten zien als het menselijk oog de dingen ziet. Colour grading daarin tegen is juist bedoeld om een visuele toon of sfeer over te brengen. Denk hierbij films uit jaren 80 of Tweede wereldoorlog toen alles nog zwart wit was.
(bron: Wikipedia)
LUTS (Look Up Table)
Net zoals bij fotoshop, kun je in Premiere Pro gebruik maken van LUTS. Je kunt dit zien als een soort filter die je over je beeldmateriaal kan plaatsen om een bepaalde look te creëren. Veel professionals maken zelf dit soort LUTS en verkopen deze vervolgens, zodat jij ze kan gebruiken. Als je goed zoekt, zijn er ook een aantal gratis te downloaden. Zo heb ik via de cursus die ik gevolgd heb van Colour Grading Central een aantal gratis LUTS kunnen downloaden.
LOG
Als je foto's maakt kun je ervoor kiezen om deze in RAW te schieten. Deze RAW bestanden bevatten meer informatie en zijn dan ook veel groter qua MB dan een JPG bestand. Je kunt LOG hier wel een beetje mee vergelijken. Als je filmt in LOG, wat overigens door veel professionals wordt gedaan, zorg je ervoor dat je meer informatie ''filmt'' dan dat je zonder LOG zou doen. Aangezien dit allemaal ietsje ingewikkelder is, is hier een video van Peter Mckinnon die het ietsje beter uitlegt dan ik.
Het nadeel aan LOG beeldmateriaal is, dat je deze altijd zult moeten graden. Filmen in LOG geeft je namelijk een grijsachtig beeld, die tenzij je het zo zou willen gebruiken, er natuurlijk niet mooi uitziet. Mijn huidige camera, de Canon 5D Mark IV beschikt niet over LOG, voor Canon ook wel C-LOG genoemd. Dit is een optie die je tegen betaling op je camera kunt laten zetten. Ik ben momenteel aan het uitzoeken hoeveel dit ongeveer kost en waar ik dit kan laten doen. Want de optie om te kunnen filmen in LOG, gaat mij in de toekomst zeker van pas komen. Voor nu zal ik het moeten ''faken'' met mijn camera instellingen.
Resultaat
Na het kijken van de video's en het volgen van de cursus, ben ik aan de slag gegaan. Ik heb een clip, die we geschoten hadden (en niet gebruikt hebben) voor onze tuinopdracht voor Atelier, gebruikt om te bewerken. Allereerst heb ik colour correctie toegepast en heb ik de witbalans, witte en zwarte tonen van de clip bewerkt. Daarna heb ik nog een LUT van Premiere Pro zelf toegevoegd. Zie hier het resultaat.
Ik moet eerlijk toegeven dat de before and after bijna niet te zien is. Het verschil is niet mega groot. Daarom besloot ik om toch nog een andere video te maken, met meerdere clips waarbij het verschil beter is te zien (deze clips zijn van een short film die ik tijd geleden gemaakt heb.) Daarnaast heb ik een effect toegevoegd waarbij de grading langzaam over de clip wordt ''geschoven''. Ik vertel meer over effecten in Premiere Pro in mijn volgende blog.
.
Wat heb ik geleerd deze week?
Deze week heb ik mijzelf geleerd wat colour corection en colour grading precies inhoud en hoe ik het moet toepassen. Ik was niet tevreden met mijn 1e video en besloot daarom een 2e video te maken waarin het verschil ook beter te zien is. Ik vond het erg tof om dit een keer te proberen en te leren hoe je moet colour graden. Ik hoop hierin, door veel te oefenen beter in te worden en dit vaker voor video's te kunnen gebruiken. De komende week ga ik mezelf verdiepen in de laatste onderdelen van Premiere Pro. Namelijk, sound, effects en graphics door onder andere hiermee te gaan oefenen.
Reactie plaatsen
Reacties