Een nieuw project, een heuse videoproductie met figuranten, als dat maar goed gaat. Meer weten over hoe ik dit ervaren heb en benieuwd naar het eindresultaat? Lees dan snel verder!
Het Center for Entrepreneurship
Voor deze periode wilde ik naast mijn sideproject met Videobrouwers mij gaan focussen op mijn eigen Instagram. Door de gelijkenissen met de opdracht van Videobrouwers ben ik al vrij snel van dat idee afgehaakt, maar ja, wat ga je dan doen om die uren op te vullen? Een goede vriendin van mij stuurde mij een bericht van iemand die opzoek was naar een cameraman en editor voor een YouTube serie. Dit leek mij een leuke uitdaging, dus stuurde ik een berichtje. Niet veel later was ik in Leeuwarden ideeën aan het uitwerken voor de eerste video.
De opdracht is van een groepje studenten, die ook studeren op het NHL. Met hun eigen marketingbedrijf, Fusing Phoenix, willen ze voor het CfE (Center for Entrepreneurship, onderdeel van NHL Stenden) een reeks video's maken om nieuwe studenten te werven. Het CfE is een community voor en door ondernemende studenten van het NHL Stenden. Omdat ze ook graag een behind the scenes video wilde hebben, heb ik mijn klasgenoot Dion gevraagd mij te helpen met dit project. Voor het geluid hadden we ook nog iemand nodig, gelukkig wilde onze klasgenoot Mariska daarbij helpen. Omdat ik zelf niet beschik over alle spullen die ik nodig had voor deze opdracht heb ik de hulp van mijn docent Lieuwe ingeschakeld, die was zo lief om ons spullen van de studio en hemzelf uit te lenen.
Omdat er totaal 6 video's gemaakt moeten worden, hebben we besloten om de 1e video, de FAQ video, tijdens deze coachingsperiode te doen. De 5-delige serie komt aan bod in periode vier. Voor de FAQ video hebben we figuranten gebruikt die antwoord gaven op de vragen. Marije van Fusing Phoenix was de presentatrice voor deze video. Dette en Gertijn, de andere leden van dit bedrijfje speelde ook mee in de video.
Aan de slag
Ik was tijdens dit project de (hoofd)cameraman en editor van de frequently ask questions (FAQ) video. Ik was verantwoordelijk voor het regelen van het apparatuur, het aansturen van de figuranten en 'acteurs', het delegeren van Fusing Phoenix voor de voorbereidingen van de draaidag en het coördineren van Dion (BHS) en Mariska (geluid) om samen tot een goede video te komen.
Mijn doel was een goede video te maken waarin de vragen en antwoorden van de freqently ask questions duidelijk naar voren kwamen. Daarbij wilde ik ook een video maken die voor de kijker aantrekkelijks is om naar te kijken en uiteraard voor nieuwe leden zal zorgen binnen het CfE. Van mijzelf verwachte ik een professionele houding en een goed eindresultaat.
De behind the scenes gemaakt door Dion Krist.
Hoe heb ik het aangepakt?
Na mijn eerste gesprek met Marije, Dette en Gertijn ben ik een conceptidee gaan uitwerken voor de video. Kort daarna heb ik contact gezocht met Lieuwe en Dion om mij te helpen met dit project. Na het eerste overleg volgde een tweede overleg waarbij er een draaiboek, de tekst voor de spelers en een shot- en gearlist werd gemaakt voor de draaidag. Hierbij waren Dion en ik verantwoordelijk voor de shot- en gearlist en heb ik Marije, Dette en Gertijn de andere taken laten uitvoeren. Ook heb ik Marije, Dette en Gertijn een contract laten opzetten die de figuranten moesten ondertekenen. In dit contract stond onder andere dat de beelden die van de figuranten gemaakt werden gebruikt mogen worden ter promotie van het CfE en Fusing Phoenix. Na dit tweede overleg hebben we een testdraaidag gehouden. Dit omdat we voor het geluid zelf een boommic hebben geknutseld en dus het apparatuur wilde uittesten. Een originele boommickabel is te zwaar om aan een Ronin-S te koppelen door de dikkere kabel. Met een dun verlengkabeltje, een video microfoon en lange stok hebben we een mini boommic gemaakt. Het is best even wennen om ineens een extra iemand naast je te hebben staan terwijl je filmt. Daarom ben ik ook blij dat we deze testdag hadden ingepland. Ook kwamen we die dag erachter dat we toch een extra persoon nodig hadden voor het geluid. Daarom heb ik de hulp van Mariska later nog ingeschakeld. Na deze testdraaidag volgde daarna de twee draaidagen.
Vanwege de coronamaatregelen konden we niet alle figuranten in één keer laten komen. Daarom hebben we ervoor gekozen om te werken met tijdsloten. Het idee was om de illusie te creëren dat in alle ruimtes wel mensen aan het werk waren. De video moest namelijk tijdloos worden en het moest dus niet zichtbaar zijn dat er momenteel Corona heerst. Door de shots goed van te voren te plannen kon ik met een beetje editmagie ervoor zorgen dat dit lukte.
De FAQ video
Hiernaast zie je de video die ik gemaakt heb voor het CfE en Fusing Phoenix. Bij één van de scenes heeft de boommic geen audio gevangen. Gelukkig had ik bij Marije een lavaliermic gebruikt. Daarbij waren de figuranten bijna niet te verstaan, dus heb ik clips moeten gebruiken die ik oorspronkelijk minder geslaagd vond.
Ook was het even wennen om te werken met een boommic. Je zit als personen wel aan elkaar vast, dit vraagt om een goede samenwerking. Daarnaast moet je uiteraard rekening houden dat de mic niet beeld te zien is. Na een paar keer oefenen en afstemmen op elkaar verliep dit prima. Omdat ik zo druk was om alles goed op beeld te krijgen, lette ik niet heel goed op tekst van de figuranten en 'acteurs'. Gelukkig schoot Mariska hierbij te hulp en hielp iedereen met het zeggen van zijn of haar tekst.
Hoe vond ik het project gaan?
Laten we vooropstellen dat dit project vol nieuwe uitdagingen zat en ik soms best uit mijn comfortzone moest stappen. Ik merkte tijdens de draaidag dat dingen soms wat rommelig liepen. Er werden soms compleet nieuwe ideeën bedacht, tekst moest ineens nog geleerd worden en soms was het iets gezelliger dan dat er serieus gewerkt werd. Dit alles is natuurlijk niet erg, maar het resulteerde er wel in dat we vaak opnieuw moesten filmen en dit kost uiteraard tijd. Daarbij raakte iedereen aan het einde van de dag de focus een beetje kwijt. Hier had ik meer de leiding moeten pakken en strikter mensen moeten aansturen. Daarbij merkte ik dat ik in sommige gevallen als snel akkoord met dingen gegaan ben en het soms maar wat liet gebeuren. Voor een volgende keer wil ik strikter aan het draaiboek en shotlist houden en meer de leiding over het project pakken. De ruimte voor nieuwe ideeën zijn er altijd, maar op de dag zelf nog tekst gaan leren is niet handig.
In de volgende periode ga ik verder met deze opdrachtgevers en ga ik aan de slag met het maken van een 5-delige serie. Hierbij zal ik de kennis die ik bij het maken van deze video heb opgedaan gaan toepassen.
Reactie plaatsen
Reacties